Białe wino, kominek – tak kojarzy mi się ta chłodna jak na tę porę roku sałatka. Chyba już tęsknię za latem i stąd zaczynam komponować smaki, które bardziej kojarzą się z upałami niż środkiem zimy. A może mój organizm już przygotowuje się na nadejście wiosny i chce trochę schudnąć... To nieistotne. Ta sałatka smakuje i bez kominka, i bez wina, niezależnie co dzieje się za oknem.
Składniki:
1 dojrzały melon,
1 czerwona cebula,
1 limonka,
pół opakowania sera feta,
10 czarnych drylowanych oliwek,
garść liści mięty,
pęczek natki pietruszki,
czarny świeży pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w plastry i zamarynować w soku z limonki.
Odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Odsączyć i przełożyć do miski.
Porwać natkę i liście mięty - kilka listków zostawić do dekoracji.
Oliwki pokroić na małe plasterki.
Z melona wydrążyć specjalną łyżką kulki.
Wszystko przełożyć do miski, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać.
Na koniec dodać kawałki fety.
Udekorować listkami mięty.
W sezonie zamiast z melona można wydrążyć kulki z arbuza.
Jak podawać?
Sałatkę podawać lekko schłodzoną.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |