Sałatka z melonem, fetą i marynowaną cebulą

Przepis kulinarny
Sałatka z melonem, fetą i marynowaną cebulą Zobacz 5 zdjęć

Białe wino, kominek – tak kojarzy mi się ta chłodna jak na tę porę roku sałatka. Chyba już tęsknię za latem i stąd zaczynam komponować smaki, które bardziej kojarzą się z upałami niż środkiem zimy. A może mój organizm już przygotowuje się na nadejście wiosny i chce trochę schudnąć... To nieistotne. Ta sałatka smakuje i bez kominka, i bez wina, niezależnie co dzieje się za oknem.

Składniki:

1 dojrzały melon,
1 czerwona cebula,
1 limonka,
pół opakowania sera feta,
10 czarnych drylowanych oliwek,
garść liści mięty,
pęczek natki pietruszki,
czarny świeży pieprz.

Jak przyrządzić?

Cebulę pokroić w plastry i zamarynować w soku z limonki.

Odstawić do lodówki na minimum pół godziny.

Odsączyć i przełożyć do miski.

Porwać natkę i liście mięty - kilka listków zostawić do dekoracji.

Oliwki pokroić na małe plasterki.

Z melona wydrążyć specjalną łyżką kulki.

Wszystko przełożyć do miski, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać.

Na koniec dodać kawałki fety.

Udekorować listkami mięty.

W sezonie zamiast z melona można wydrążyć kulki z arbuza.

Jak podawać?

Sałatkę podawać lekko schłodzoną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt13 zł

Sałatka z melonem, fetą i marynowaną cebulą: Podobne przepisy

Sałatka z melonem, fetą i marynowaną cebulą: wypróbuj również

Powiązane Tematy