Samodzielne przygotowanie pasty curry wciąga. W ofercie polskich sklepów można znaleźć wiele niesamowitych przypraw składających się na curry. A bazą jest zmiażdżony w moździerzu czosnek i korzeń imbiru. Jeśli więc macie w domu to starodawne urządzenie, przyrządzenie pasty curry stanie się proste i super szybkie. Do potrawy można dodać mleko kokosowe albo kokosowy tłuszcz, śmietankę lub wiórki. Smak będzie łagodniejszy, a aromat niesamowicie kuszący.
Składniki:
6 udek kurzych,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka kurkumy,
1 łyżka mąki,
4 łyżki oleju,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
5 dag świeżego korzenia imbiru,
2 papryczki chili,
3 łyżeczki nasion kolendry,
2 łyżeczki kuminu,
2 łyżeczki garam masala,
1 łyżeczka cynamonu,
1 puszka pomidorów bez skóry,
½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki),
3 łyżki mleka kokosowego,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Mąkę mieszamy na talerzu z solą i kurkumą.
Oczyszczone udka panierujemy w tej mieszance i obsmażamy na oleju przez kilka minut z każdej strony.
Udka przekładamy do dużego rondla.
Cebule kroimy na kawałki i obsmażamy w tłuszczu po kurczaku.
Ją także przekładamy do rondla.
W moździerzu gnieciemy najpierw przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir a następnie wszystkie przyprawy (chili, kolendra, kumin, garam masala, cynamon, pieprz).
Powstałą pastę dodajemy do garnka, dolewamy 3 łyżki wody, bulion i pomidory z puszki i całość mieszamy, podgrzewamy.
Gdy się zagotuje, wkładamy udka i dusimy ok. 45 minut.
Pod koniec duszenia dodajemy mleko kokosowe, mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem w towarzystwie jogurtu z niewielką ilością posiekanych świeżych ogórków.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |