Hinduskie curry z kurczaka

Przepis kulinarny
Hinduskie curry z kurczaka Zobacz 5 zdjęć

Samodzielne przygotowanie pasty curry wciąga. W ofercie polskich sklepów można znaleźć wiele niesamowitych przypraw składających się na curry. A bazą jest zmiażdżony w moździerzu czosnek i korzeń imbiru. Jeśli więc macie w domu to starodawne urządzenie, przyrządzenie pasty curry stanie się proste i super szybkie. Do potrawy można dodać mleko kokosowe albo kokosowy tłuszcz, śmietankę lub wiórki. Smak będzie łagodniejszy, a aromat niesamowicie kuszący.

Składniki:

6 udek kurzych,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka kurkumy,
1 łyżka mąki,
4 łyżki oleju,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
5 dag świeżego korzenia imbiru,
2 papryczki chili,
3 łyżeczki nasion kolendry,
2 łyżeczki kuminu,
2 łyżeczki garam masala,
1 łyżeczka cynamonu,
1 puszka pomidorów bez skóry,
½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki),
3 łyżki mleka kokosowego,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Mąkę mieszamy na talerzu z solą i kurkumą.

Oczyszczone udka panierujemy w tej mieszance i obsmażamy na oleju przez kilka minut z każdej strony.

Udka przekładamy do dużego rondla.

Cebule kroimy na kawałki i obsmażamy w tłuszczu po kurczaku.

Ją także przekładamy do rondla.

W moździerzu gnieciemy najpierw przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir a następnie wszystkie przyprawy (chili, kolendra, kumin, garam masala, cynamon, pieprz).

Powstałą pastę dodajemy do garnka, dolewamy 3 łyżki wody, bulion i pomidory z puszki i całość mieszamy, podgrzewamy.

Gdy się zagotuje, wkładamy udka i dusimy ok. 45 minut.

Pod koniec duszenia dodajemy mleko kokosowe, mieszamy.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem w towarzystwie jogurtu z niewielką ilością posiekanych świeżych ogórków.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł

Hinduskie curry z kurczaka: Podobne przepisy

Hinduskie curry z kurczaka: wypróbuj również

Powiązane Tematy