Sałatka z wędzonym pstrągiem

Przepis kulinarny
Sałatka z wędzonym pstrągiem Zobacz 5 zdjęć

Szlachetna odmiana sałatki warzywnej. Jeśli tylko macie dostęp do świeżego wędzonego pstrąga, to spróbujcie. W moim domu taka zdobycz trafiała się rzadko i zwykle naraz pojawia się cała ławica pstrągów, więc pomysłów na ich wykorzystanie było wiele. Sałatka z ziemniaków, jajek, marchewki i ogórków konserwowych wygrała w tym rankingu. Żaden ze składników nie ma prawa zdominować łagodnego smaku wędzonego pstrąga, całość komponuje się wspaniale, a najlepszy efekt osiągniemy, jeśli poskromimy łakomstwo i odstawimy sałatkę na noc do lodówki.

Składniki:

1 duży pstrąg wędzony,
1 marchew,
3 jajka,
4 średniej wielkości ogórki konserwowe,
1 niewielka cebula,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki gęstej śmietany,
½ łyżeczki musztardy,
½ łyżeczki chrzanu,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki i marchew dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ok. 20 minut.

Jajka gotujemy na twardo.

Ostudzone warzywa i jajka obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórki konserwowe i cebulę także kroimy w kostkę.

Wszystko wkładamy do miski.

Dodajemy śmietanę, majonez, posiekaną natkę pietruszki, musztardę, chrzan, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.

Na końcu dodajemy kawałki ryby i delikatnie mieszamy.

Jak podawać?

Sałatkę podajemy schłodzoną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Sałatka z wędzonym pstrągiem: Podobne przepisy

Sałatka z wędzonym pstrągiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy