Szlachetna odmiana sałatki warzywnej. Jeśli tylko macie dostęp do świeżego wędzonego pstrąga, to spróbujcie. W moim domu taka zdobycz trafiała się rzadko i zwykle naraz pojawia się cała ławica pstrągów, więc pomysłów na ich wykorzystanie było wiele. Sałatka z ziemniaków, jajek, marchewki i ogórków konserwowych wygrała w tym rankingu. Żaden ze składników nie ma prawa zdominować łagodnego smaku wędzonego pstrąga, całość komponuje się wspaniale, a najlepszy efekt osiągniemy, jeśli poskromimy łakomstwo i odstawimy sałatkę na noc do lodówki.
Składniki:
1 duży pstrąg wędzony,
1 marchew,
3 jajka,
4 średniej wielkości ogórki konserwowe,
1 niewielka cebula,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki gęstej śmietany,
½ łyżeczki musztardy,
½ łyżeczki chrzanu,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i marchew dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ok. 20 minut.
Jajka gotujemy na twardo.
Ostudzone warzywa i jajka obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórki konserwowe i cebulę także kroimy w kostkę.
Wszystko wkładamy do miski.
Dodajemy śmietanę, majonez, posiekaną natkę pietruszki, musztardę, chrzan, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy kawałki ryby i delikatnie mieszamy.
Jak podawać?
Sałatkę podajemy schłodzoną.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |