Proste, smaczne, błyskawiczne danie. Jeśli 10 minut przed przyjściem gości uda nam się skombinować kilka sztuk serka typu camembert, to mamy pewność, że ciepły posiłek będzie gotowy na czas. Kto zna smażnyj syr lub inne regionalne patenty na smażony ser, ten wie, jak smaczne jest takie rozwiązanie. Pieczywo lub wcześniej ugotowany ryż i sałaty to dobre towarzystwo dla camemberta w panierce. Mile widziana jest także żurawina lub inne kwaśne przetwory z owoców.
Składniki:
4 serki camembert,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki oleju lub masła roślinnego.
Jak przyrządzić?
Na jeden talerzyk sypiemy bułkę tartą, na drugi wbijamy jajko i dolewamy łyżeczkę wody. Dokładnie mieszamy jajko z wodą za pomocą widelca. Każdy serek zanurzamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Musimy zadbać, by panierka dokładnie oblepiła serki ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim serki, po kilka minut z każdej strony, aż panierka się przyrumieni.
Jak podawać?
Podajemy w towarzystwie ryżu lub pieczywa.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |