Papryka z grilla faszerowana kozim serem - Przepis

Przepis kulinarny
Papryka z grilla faszerowana kozim serem Zobacz 5 zdjęć

Sycąca potrawa wegetariańska rodem z Bałkanów. Jak to z regionalnymi przepisami bywa, jego wersji jest tyle ile wiosek na Bałkanach. Można dodać kukurydzę, siekaną cebulkę lub szczypiorek, wszelkie zioła, a nawet , dla mniej konsekwentnych jaroszy – suszoną kiełbasę. Paprykę można zapiec, aż całkiem zmięknie lub grillować chwilę, jak kto woli.

Składniki:

2 papryki,
20 dag koziego sera,
½ szklanki dowolnych siekanych ziół,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka oliwy,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Papryki myjemy, kroimy na połówki i oczyszczamy z nasion i białych części. Oliwą smarujemy zewnętrzną część papryk. Kozi serek rozdrabniamy, łączymy z masłem i siekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Połówki papryk wypełniamy serkiem. Pieczemy na grillu przez 5-15 minut.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Papryka z grilla faszerowana kozim serem: Podobne przepisy

Papryka z grilla faszerowana kozim serem: wypróbuj również

Uwielbiasz jeść ser? Poznaj wady i zalety tego produktu

... Sery żółte, twarogi, serki homogenizowane – asortyment serów jest bardzo szeroki. Jest to produkt bardzo popularny i uniwersalny w naszej kuchni. Możemy używać na kanapki, do sałatek, do zapiekania itp. Wykorzystujemy sery do dań słonych i ...

7 miesięcy temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... Pyszny, lekko słonawy ser twarogowy z mleka koziego lub owczego to jeden z tych kulinarnych dodatków, które mają moc wysubtelniania smaku każdej potrawy. Biały, o gładkiej skórce i miękkiej ... konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie ...

dawno temu

Sery świata – może kawałek Pijanej Kozy?

... Wbrew nazwie, żadna koza nie cierpi na nadmierną wesołość podczas dojenia mleka na ten ser. Nazwa pochodzi od tego, że ser namacza się w czerwonym winie typu Doble Pasta na 48 – 72 godzin. ... Jak w większości najlepszych wynalazków kulinarnych, ...

dawno temu

Właściwości papryki

...   Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej. Papryka zielona, żółta i czerwona to tylko niektóre z odmian papryki, których doliczono się niemal 200. Słodka i ostra papryka ... goszczą w większości kuchni świata. Zdrowotne właściwości ...

dawno temu

Kozie mleko w kosmetyce

... Kąpiele w kozim mleku to chyba najbardziej znany, stosowany od starożytności rytuał upiększający. Gustowała w nim Kleopatra, a za nią wiele pięknych i znanych kobiet starożytności i czasów znacznie późniejszych. ... surowcem kosmetycznym. Warto ...

dawno temu

Warzywa z grilla

... Chyba nic nie smakuje lepiej jak pierwsza kiełbaska z grilla, którą mamy okazję zjeść, rozpoczynając sezon letni. Wyśmienity smak, chrupiąca skórka i niesamowity zapach – to cechy, za które cenimy ją ... najbardziej. Jednak wraz z upływem czasu ...

dawno temu

Karkówka z grilla

... nas czeka, kiedy zdecydujemy się na przygotowanie posiłków na grillu. W tym jednak przypadku należy się liczyć z tym, że zanim na naszych talerzach pojawi się jakikolwiek produkt, wymaga on ... z przygotowaniem grilla znikają na zawsze. Czym ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... Tradycyjny ser feta produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (5-10% mieszanki). Dzisiaj do jego produkcji używa się zazwyczaj pasteryzowanego mleka krowiego. Dobra ... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... Brak pomysły na grilla? Jeśli podczas ogródkowego pikniku na stole wyraźnie zaczyna czegoś brakować, warto zaopatrzyć się w przekąskę, która wysubtelni smak spożywanego mięsa, odświeży usta ... należy przygotować następujące składniki: 4 ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... i minerałów, lecz także nie spowodują, że będziemy miały do czynienia z kilkoma zbędnymi kilogramami. Jednakże warzywa to nie tylko ogórki, papryka, fasolka, kapusta czy marchew. Często zapominamy ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ... jajek ugotowanych na twardo,75 g białego tłustego ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... wytrawnych potrawach, do których trzeba ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Kiełbaski z grilla

... nie ma żadnej restauracji albo po prostu wątpimy w jakość serwowanego w niej jedzenia? Najprostszym sposobem jest rozpalić ognisko albo zabrać ze sobą grill i przygotować smaczny posiłek. Grillowanie ... kilka trików, dzięki którym pieczona ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone. ... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale ...

dawno temu

Kolorowe odmiany papryki

... Nieocenione są walory papryki, a bogactwo jej rodzajów daje nam wybór, która jej odmiana będzie dla nas tą ulubioną. Co sprawia, że zasługuje ona na wysokie oceny w sferze wpływu na zdrowie i urodę ... wpływa na potencję! Co więcej papryka jest ...

dawno temu

Dip z KOZIEGO SERKA i awokado. Idealny jako dodatek do przekąsek

... Ser kozi to źródło ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogaty w białko, cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A, a także wapń, potas, fosfor, i magnez. Dzięki nim pomaga wzmacniać ... do przekąsek. Składniki: średnie awokado, 2 ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Powiązane Tematy