Papryka z grilla faszerowana kozim serem

Przepis kulinarny
Papryka z grilla faszerowana kozim serem Zobacz 5 zdjęć

Sycąca potrawa wegetariańska rodem z Bałkanów. Jak to z regionalnymi przepisami bywa, jego wersji jest tyle ile wiosek na Bałkanach. Można dodać kukurydzę, siekaną cebulkę lub szczypiorek, wszelkie zioła, a nawet , dla mniej konsekwentnych jaroszy – suszoną kiełbasę. Paprykę można zapiec, aż całkiem zmięknie lub grillować chwilę, jak kto woli.

Składniki:

2 papryki,
20 dag koziego sera,
½ szklanki dowolnych siekanych ziół,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka oliwy,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Papryki myjemy, kroimy na połówki i oczyszczamy z nasion i białych części. Oliwą smarujemy zewnętrzną część papryk. Kozi serek rozdrabniamy, łączymy z masłem i siekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Połówki papryk wypełniamy serkiem. Pieczemy na grillu przez 5-15 minut.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Papryka z grilla faszerowana kozim serem: Podobne przepisy

Papryka z grilla faszerowana kozim serem: wypróbuj również

Powiązane Tematy