Marokańska zupa Harira

Przepis kulinarny
Marokańska zupa Harira Zobacz 5 zdjęć

W gorące dni warto korzystać z przepisów kuchni egzotycznej. Po pierwsze dlatego, że w ciepłych krajach najlepiej wiedzą, co jeść w czasie upałów, a po drugie, by prostym sposobem odbyć kulinarną podróż do miejsc, do których znowu nie pojechaliśmy tego lata. Harira to wynalazek kuchni marokańskiej. Wysokokaloryczna zupa o ognistym i głębokim smaku. Wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach.

Składniki:

pół kg mięsa (kurczak, cielęcina lub jagnięcina),
3 łyżki oleju roślinnego,
pół szklanki ciecierzycy,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
1 łodyga selera naciowego,
1 marchew,
1 opakowanie krojonych pomidorów w zalewie (200 g),
2 liście laurowe,
¼ łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
szczypta nitek szafranu,
pół łyżeczki mielonej kurkumy,
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
¼ łyżeczki pieprzu,
3 łyżki czerwonej soczewicy (suchej),
kilka gałązek świeżej natki pietruszki i/lub kolendry,
sok z 2 cytryn,
szklanka drobnego makaronu,
2 litry wody.

Jak przyrządzić?

Poprzedniego dnia namaczamy ciecierzycę w 1 litrze wody. Nazajutrz wodę odlewamy i gotujemy ciecierzycę w 1 litrze świeżej wody przez 45 minut. Mięso kroimy w drobną kostkę, cebulę, marchewkę i łodygę selera w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. W innym garnku, o grubym dnie, smażymy na gorącym oleju mięso przez około 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, mieszając, przez kilka minut. Dodajemy łodygi selera, chwilę smażymy, następnie pomidory z puszki, wszystkie przyprawy, sok z cytryny i wreszcie podgotowaną ciecierzycę wraz z wodą. Dodajemy jeszcze 1 litr wody i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. W połowie gotowania dodajemy marchewkę i soczewicę. Pod koniec gotowania ewentualnie doprawiamy solą. W kolejnym garnuszku gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Jak podawać?

Zupę podajemy z makaronem posypaną zieloną pietruszką lub kolendrą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania105 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt35 zł

Marokańska zupa Harira: Podobne przepisy

Marokańska zupa Harira: wypróbuj również

Powiązane Tematy