Sałatka z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i fetą

Przepis kulinarny
Sałatka  z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i fetą

Lekka przekąska do przygotowania w 20 minut. Podstawę tej sałatki stanowi sałata little gem. Jest ona zbliżona w smaku do sałaty rzymskiej, ale little gem jest nieco bardziej soczysta i miękka. Obie mają w sobie słodycz z delikatną nutą goryczy i są niezwykle odświeżające. W połączeniu z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, fetą i lekkim dressingiem, będzie dobrym pomysłem na lunch.

Składniki:

40 g orzechów laskowych,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z połówki cytryny,
sól,
czarny pieprz,
35 g suszonych pomidorów,
3 dymki,
100 g sera feta,
3-4 liście sałaty gem (opcjonalnie sałaty rzymskiej).

Jak przyrządzić?

Umyj wszystkie warzywa. Rozłup orzechy i upraż na patelni lub w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Porwij sałatę na drobne kawałki, pokrój drobno pomidory i dymkę. Pokrój ser feta w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj pieprz i sól. Skrop sokiem z cytryny i dodaj oliwy z oliwek. Ponownie wymieszaj.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt16 zł

Sałatka z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i fetą: Podobne przepisy

Sałatka z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i fetą: wypróbuj również

Powiązane Tematy