Lekka przekąska do przygotowania w 20 minut. Podstawę tej sałatki stanowi sałata little gem. Jest ona zbliżona w smaku do sałaty rzymskiej, ale little gem jest nieco bardziej soczysta i miękka. Obie mają w sobie słodycz z delikatną nutą goryczy i są niezwykle odświeżające. W połączeniu z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, fetą i lekkim dressingiem, będzie dobrym pomysłem na lunch.
Składniki:
40 g orzechów laskowych,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z połówki cytryny,
sól,
czarny pieprz,
35 g suszonych pomidorów,
3 dymki,
100 g sera feta,
3-4 liście sałaty gem (opcjonalnie sałaty rzymskiej).
Jak przyrządzić?
Umyj wszystkie warzywa. Rozłup orzechy i upraż na patelni lub w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Porwij sałatę na drobne kawałki, pokrój drobno pomidory i dymkę. Pokrój ser feta w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj pieprz i sól. Skrop sokiem z cytryny i dodaj oliwy z oliwek. Ponownie wymieszaj.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |