Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami - Przepis

Przepis kulinarny
Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami Zobacz 2 zdjęcia

Prosty pomysł na deser. Dziś mam dla was przepis na słynny włoski deser w nieco innym wydaniu. Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami na słodko idealnie nada się na rodzinny podwieczorek albo słodki deser po uroczystym obiedzie.

Składniki:

rabarbar,
orzeszki ziemne (niesolone),
3 łyżeczki żelatyny w proszku,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
250 ml śmietany kremówki,
250 ml pełnego mleka,
80 g cukru,
sok z cytryny,
miód,
90 g brązowego cukru.

Jak przyrządzić?

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody, następnie odstawiamy ją na 5 minut. Do rondelka dolewamy śmietanę i mleko. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i podgrzewamy. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie mieszankę rozlewamy do czterech salaterek. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 C. W małej brytfance mieszamy ze sobą łyżeczkę miodu, orzeszki, trzy łyżki cukru i wodę. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. W czystym naczyniu mieszamy pokrojony rabarbar, sok z cytryny i trzy łyżeczki brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 20 minut - od czasu do czasu mieszając.

Jak podawać?

Przed podaniem polewamy gotową Panna cottę sosem z rabarbaru oraz posypujemy słodkimi orzeszkami. Podawać schłodzoną z dodatkiem liści mięty. Źródło zdjęć: http://www.cookyourdream.com/2012/05/rhubarb-and-almond-panna-cotta-for-food.html

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami: Podobne przepisy

Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy