Prosty pomysł na deser. Dziś mam dla was przepis na słynny włoski deser w nieco innym wydaniu. Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami na słodko idealnie nada się na rodzinny podwieczorek albo słodki deser po uroczystym obiedzie.
Składniki:
rabarbar,
orzeszki ziemne (niesolone),
3 łyżeczki żelatyny w proszku,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
250 ml śmietany kremówki,
250 ml pełnego mleka,
80 g cukru,
sok z cytryny,
miód,
90 g brązowego cukru.
Jak przyrządzić?
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody, następnie odstawiamy ją na 5 minut. Do rondelka dolewamy śmietanę i mleko. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i podgrzewamy. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie mieszankę rozlewamy do czterech salaterek. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 C. W małej brytfance mieszamy ze sobą łyżeczkę miodu, orzeszki, trzy łyżki cukru i wodę. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. W czystym naczyniu mieszamy pokrojony rabarbar, sok z cytryny i trzy łyżeczki brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 20 minut - od czasu do czasu mieszając.
Jak podawać?
Przed podaniem polewamy gotową Panna cottę sosem z rabarbaru oraz posypujemy słodkimi orzeszkami. Podawać schłodzoną z dodatkiem liści mięty. Źródło zdjęć: http://www.cookyourdream.com/2012/05/rhubarb-and-almond-panna-cotta-for-food.html
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |