Idealny do sałatek! Podstawą każdej dobrej sałatki są nie tylko składniki, ale także dobrze dobrany sos. Ze względu na konserwanty i barwniki lepiej nie kupować gotowych dodatków w sklepie. Sos vinaigrette, który idealnie pasuję do większości sałat, możecie samodzielnie przygotować w domu.
Składniki:
2 łyżeczki wyciśniętego czosnku,
2 łyżeczki drobno posiekanej cebulki,
2 łyżeczki musztardy Dijon,
2 łyżeczki oregano,
½ łyżeczki zmielonego pieprzu,
½ łyżeczki soli,
1 ¼ kubka oliwy z oliwek,
¼ kubka czerwonego octu.
Jak przyrządzić?
W szklanym słoiku umieszczamy wszystkie potrzebne składniki z pominięciem oliwy z oliwek oraz octu. Do gotowej mieszanki dolewamy czerwony ocet, a następnie dodajemy oliwę z oliwek. Zamykamy słoik i energicznie mieszamy – aż do uzyskania jednolitej masy.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |