Sos winegret - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Na 1/2 szklanki:
- 3 łyżki oleju,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 gałązkiświeżej natki lub łyżeczkę suszonej
łyżeczka musztardy,v
- sól, cukier, pieprz.

Jak przyrządzić?

Musztardę wymieszać z olejem. Wlać oliwę z oliwek i ocet winny, dokładnie wymieszać.Przyprawić do smaku. Natkę opłukać, posiekać,i dodać do sosu.

Jak podawać?

Podawać na zimno, do sałat zielonych, surówek, gotowanych jarzyn na zimno.

Uwagi:

Do sosu możemy dodać łyżeczkę majonezu lub przecieru pomidorowego, a także szczyptę bazlii , ziół prowansalskich czy słodkiej papryki, a do zaostrzenia smaku rozgnieciony ząbek czosnku.Ocet winny możemy zastąpić sokiem z cytryny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Porcje1/2 szklanki
AutorIwona

Sos winegret: Podobne przepisy

Sos winegret: wypróbuj również

Powiązane Tematy