Składniki:
Na 1/2 szklanki:
- 3 łyżki oleju,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 gałązkiświeżej natki lub łyżeczkę suszonej
łyżeczka musztardy,v
- sól, cukier, pieprz.
Jak przyrządzić?
Musztardę wymieszać z olejem. Wlać oliwę z oliwek i ocet winny, dokładnie wymieszać.Przyprawić do smaku. Natkę opłukać, posiekać,i dodać do sosu.
Jak podawać?
Podawać na zimno, do sałat zielonych, surówek, gotowanych jarzyn na zimno.
Uwagi:
Do sosu możemy dodać łyżeczkę majonezu lub przecieru pomidorowego, a także szczyptę bazlii , ziół prowansalskich czy słodkiej papryki, a do zaostrzenia smaku rozgnieciony ząbek czosnku.Ocet winny możemy zastąpić sokiem z cytryny.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1/2 szklanki |
Autor | Iwona |