Grillowane marchewki z bazyliowym vinegrette

Przepis kulinarny
Grillowane marchewki z bazyliowym vinegrette Zobacz 3 zdjęcia

Tęczowe danie na początek jesieni. Jesień widać już za oknem, a co za tym idzie również na talerzu. Jeśli nie macie pomysłu na zdrową przekąskę, proponujemy grillowane, tęczowe marchewki z bazyliowym vinegrette. Takie danie z pewnością zaspokoi kubki smakowe i poprawi humor.

Składniki:

2 pęczki marchwi (najlepiej kolorowej),
3 łyżki octu jabłkowego,
¼ szklanki świeżej bazylii,
¼ szklanki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Rozgrzej grill lub opiekacz. Odetnij liście i przekrój marchewki wzdłuż na pół (szybciej się podpieką). Skrop lekko wodą, aby nie były za suche. Piecz przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (jeśli nie masz podwójnego grilla, po tym czasie obróć warzywa i powtórz czynność). Przygotuj vinegrette miksując ocet, bazylię z oliwa z oliwek. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

Jak podawać?

Marchew przed podaniem możesz pokroić na mniejsze kawałki. Polać sosem. Podawać na ciepło.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt10 zł

Grillowane marchewki z bazyliowym vinegrette: Podobne przepisy

Grillowane marchewki z bazyliowym vinegrette: wypróbuj również

Powiązane Tematy