Tęczowe danie na początek jesieni. Jesień widać już za oknem, a co za tym idzie również na talerzu. Jeśli nie macie pomysłu na zdrową przekąskę, proponujemy grillowane, tęczowe marchewki z bazyliowym vinegrette. Takie danie z pewnością zaspokoi kubki smakowe i poprawi humor.
Składniki:
2 pęczki marchwi (najlepiej kolorowej),
3 łyżki octu jabłkowego,
¼ szklanki świeżej bazylii,
¼ szklanki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Rozgrzej grill lub opiekacz. Odetnij liście i przekrój marchewki wzdłuż na pół (szybciej się podpieką). Skrop lekko wodą, aby nie były za suche. Piecz przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (jeśli nie masz podwójnego grilla, po tym czasie obróć warzywa i powtórz czynność). Przygotuj vinegrette miksując ocet, bazylię z oliwa z oliwek. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
Jak podawać?
Marchew przed podaniem możesz pokroić na mniejsze kawałki. Polać sosem. Podawać na ciepło.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |