Prosty i tani przepis na obiad! Bardzo modne ostatnio stało się faszerowanie warzyw. Na aktualną pogodę moim zdaniem najlepiej pasują zapiekane papryki nadziewane mięsem. Dziś mam dla was prosty przepis na obiad, z którym poradzi sobie dosłownie każdy.
Składniki:
½ kg mięsa mielonego,
½ szklanki mleka,
jajko,
¾ szklanki bułki tartej,
½ szklanki posiekanej cebuli,
2 ząbki czosnku,
¾ łyżki musztardy,
sól,
pieprz,
3 duże papryki,
szklanka ketchupu,
łyżeczka brązowego cukru.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. W misce mieszamy ze sobą mięso, bułkę tartą, cebulę, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Paprykę dokładnie myjemy, przekrawamy i wydrążamy. Do oddzielnej miseczki wlewamy ketchup i dodajemy brązowy cukier, a następnie bardzo dokładnie mieszamy. Gotowym sosem zasmarowujemy wnętrze papryki, a następnie faszerujemy mięsem. Pieczemy przez około 30 minut.
Jak podawać?
Podajemy od razu po upieczeniu z dodatkiem chrupiącego pieczywa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |