Gęsta i aromatyczna zupa pełna warzyw. Soupe au pistou to tradycyjna zupa jarzynowa pochodząca z Nicei. Nazwa wywodzi się od jednego ze składników – sosu pistou. Sos ten przypomina włoskie pesto, a w połączeniu z warzywami i serem tworzy aromatyczną i gęstą zupę idealną na jesienne chłody.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek,
½ pokrojonej cebuli,
½ pokrojonego kopru włoskiego,
2-3 ząbki czosnku,
½ szklanki posiekanej pietruszki,
½ szklanki pokrojonej drobno marchewki,
4 łyżeczki ziół prowansalskich,
1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
1 puszka pomidorów (pokrojone w kostki, bez skórki),
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 puszka białej fasoli,
kilka łyżek koperku,
4 duże liście buraka liściowego,
½ szklanki makaronu typu kolanka,
sok z cytryny,
starty parmezan (ilość według uznania),
sól,
pieprz.
Sos:
1/4 szklanki oliwy z oliwek,
około 2 filiżanki świeżych ziół (bazylia i estragon),
pół ząbku czosnku,
2 szczypty grubej soli morskiej,
skórka z połówki cytryny.
Jak przyrządzić?
W średnim garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj pieprz i sól. Dodaj koper i czosnek, podsmaż kilka minut. Dodaj drobno pokrojone liście buraków, marchewkę, zioła prowansalskie, pietruszkę i szczyptę soli. Po 5 minutach dodaj białe wino, a następnie mieszając zredukuj częściowo objętość alkoholu. Dodaj pomidory, bulion, sok z cytryny i fasolę. Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut. Przygotuj sos grubo siekając świeże zioła, zmiksuj z oliwą, czosnkiem i przyprawami – możesz dodać parmezan. Do gotującej się zupy dodaj posiekany koperek, makaron i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż makaron będzie miękki.
Jak podawać?
Zupę nalej na głęboki talerz, dodaj sosu pistou i posyp parmezanem. Podawaj z pieczywem czosnkowym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |