Muffiny marchewkowo-kokosowe - Przepis

Przepis kulinarny
Muffiny marchewkowo-kokosowe

Oryginalne połączenie smaków na podwieczorek. Muffinki to prosty sposób na pyszny podwieczorek lub drugie śniadanie dla całej rodziny. W wersji „na słodko” zaspokoją każdego łasucha. Połączenie marchewek oraz wiórków kokosowych w muffinkach to mniejsza i nieco uproszczona wersja popularnego ciasta marchewkowego.

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 szklanki płatków kokosowych,
2 marchewki (obrane i starte, ok. 1 szklanka),
1 jabłko (obrane i starte, ok. 1/2 szklanki),
2 jajka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1/3 szklanki mleka (najlepiej mleko kokosowe),
1/4 szklanki oleju roślinnego,
1/2 szklanki miodu.

Jak przyrządzić?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszaj suche produkty: mąkę, sodę, sól, proszek i płatki kokosowe, a w drugiej jajka, mleko, miód i olej. Połącz wszystkie składniki, dodaj marchewki, ekstrakt z wanilii i jabłka. Wymieszaj wszystko raz jeszcze i nakładaj za pomocą łyżki do papilotek. Piecz przez 20-25 minut, aż wykałaczka wkładana w muffiny będzie sucha.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje12
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Muffiny marchewkowo-kokosowe: Podobne przepisy

Muffiny marchewkowo-kokosowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy