Oryginalne połączenie smaków na podwieczorek. Muffinki to prosty sposób na pyszny podwieczorek lub drugie śniadanie dla całej rodziny. W wersji „na słodko” zaspokoją każdego łasucha. Połączenie marchewek oraz wiórków kokosowych w muffinkach to mniejsza i nieco uproszczona wersja popularnego ciasta marchewkowego.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 szklanki płatków kokosowych,
2 marchewki (obrane i starte, ok. 1 szklanka),
1 jabłko (obrane i starte, ok. 1/2 szklanki),
2 jajka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1/3 szklanki mleka (najlepiej mleko kokosowe),
1/4 szklanki oleju roślinnego,
1/2 szklanki miodu.
Jak przyrządzić?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszaj suche produkty: mąkę, sodę, sól, proszek i płatki kokosowe, a w drugiej jajka, mleko, miód i olej. Połącz wszystkie składniki, dodaj marchewki, ekstrakt z wanilii i jabłka. Wymieszaj wszystko raz jeszcze i nakładaj za pomocą łyżki do papilotek. Piecz przez 20-25 minut, aż wykałaczka wkładana w muffiny będzie sucha.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |