Składniki:
- 1,30 kg ryb - dla wygodnych filety,
- 2 łyżki masła,
- 2 ogórki kiszone,
- sok z ogórków kiszonych,
- 1 duża cebula,
- 10 oliwek,
- 10 pieczarek,
- garść kaparów ze słoiczka,
- listek laurowy,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na maśle, dodać mąkę, lekko zasmażyć razem, rozprowadzić sokiem z ogórków - ok. 3,4 szklanki. Włożyć kawałki ryb, dodać listek laurowy, pieprz i oliwki, oraz drobno posiekane pieczarki. Gotujemy dotąd, aż ryba będzie miękka, uważając aby się nie rozgotowała. Na końcu dodajemy starte na tarce lub drobno posiekane ogórki kiszone, kapary, chwilę jeszcze podgotowujemy. Zaprawiamy śmietaną.
Uwagi:
Celowo nie podaję gatunków ryb, jakie powinny znaleźć się w tej zupie, każdy ma swoje ulubione rybki, najlepiej jednak kupić po kilka dkg różnych ryb. Zupka z pewnością zasmakuje panom, moim znajomym smakuje bardzo, dlatego zamieszczam ten oto przepis :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | bromba |