Pyszne amerykańskie placuszki z owocami. Pancakes, czyli amerykańskie placuszki to najczęściej spożywane śniadanie w Stanach. Zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli. Pancakes różnią się od zwykłych naleśników grubością oraz dodatkami, z jakimi najczęściej się je podaje. Jedno jest pewne: taki pożywny posiłek na początek dnia to rozpusta dla podniebienia i dawka energii.
Składniki:
szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka cukru,
1 jajko,
1 i 1/2 szklanki maślanki,
1/4 szklanki mleka,
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
szczypta soli,
3 łyżki roztopionego masła plus masło do smażenia lub olej,
syrop klonowy lub inna polewa wg uznania,
2 szklanki jagód lub borówek.
Jak przyrządzić?
Wymieszaj w jednej miseczce składniki suche. W drugiej roztrzep jajko, połącz z maślanką i mlekiem, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami za pomocą miksera lub trzepaczki. Na koniec dodaj owoce. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z masłem lub olejem, aż urosną i lekko się zarumienią.
Jak podawać?
Gotowe placuszki ułóż jeden na drugim, polej syropem klonowym lub inną polewą według uznania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |