Pancakes z jagodami i syropem klonowym - Przepis

Przepis kulinarny
Pancakes z jagodami i syropem klonowym

Pyszne amerykańskie placuszki z owocami. Pancakes, czyli amerykańskie placuszki to najczęściej spożywane śniadanie w Stanach. Zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli. Pancakes różnią się od zwykłych naleśników grubością oraz dodatkami, z jakimi najczęściej się je podaje. Jedno jest pewne: taki pożywny posiłek na początek dnia to rozpusta dla podniebienia i dawka energii.

Składniki:

szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka cukru,
1 jajko,
1 i 1/2 szklanki maślanki,
1/4 szklanki mleka,
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
szczypta soli,
3 łyżki roztopionego masła plus masło do smażenia lub olej,
syrop klonowy lub inna polewa wg uznania,
2 szklanki jagód lub borówek.

Jak przyrządzić?

Wymieszaj w jednej miseczce składniki suche. W drugiej roztrzep jajko, połącz z maślanką i mlekiem, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami za pomocą miksera lub trzepaczki. Na koniec dodaj owoce. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z masłem lub olejem, aż urosną i lekko się zarumienią.

Jak podawać?

Gotowe placuszki ułóż jeden na drugim, polej syropem klonowym lub inną polewą według uznania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje2
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Pancakes z jagodami i syropem klonowym: Podobne przepisy

Pancakes z jagodami i syropem klonowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy