Ogórki po szwedzku

Przepis kulinarny
Ogórki po szwedzku Zobacz 4 zdjęcia

Specyficzna kuchnia szwedzka nie każdemu smakuje, choć wskażcie mi jednego człowieka, który podczas pobytu w Szwecji nie zakochałby się w przynajmniej kilku typowych dla tego kraju potrawach. Po takim doświadczeniu, jak pobyt w Szwecji, wzrasta tolerancja na słodkie dodatki do ryb czy mięs. Cukier czy miód używa się w wielu szwedzkich przepisach. Ogórki marynowane w zalewie ze słodkiego octu są tego najlepszym przykładem. Słodkie, ale wytrawne, naprawdę pyszne.

Składniki:

1 kg ogórków,
½ kg cebuli,
1 czerwona papryka,
3 łyżki soli,
½ litra octu,
2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżeczki suszonego koperku,
1 łyżka ziaren gorczycy,
2 litrowe słoje.

Jak przyrządzić?

Ogórki porządnie szorujemy, najlepiej twardą szczotką. Kroimy na plasterki grubości do 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy na grube talarki, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski, solimy i wstawiamy do lodówki co najmniej na noc. Szykujemy zalewę, mieszamy ocet z cukrem, kurkumą, gorczycą, koperkiem i wstawiamy na ogień Gdy zawrze, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Słoiki wyparzamy, napełniamy ogórkami wraz z resztą warzyw i powstałym przez noc sosem. Zalewamy wrzącym octem. Dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem na kilka minut. Ogórki będą gotowe po ok. miesiącu.

Jak podawać?

Podajemy jako dodatek do dań.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje20
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł

Ogórki po szwedzku: Podobne przepisy

Ogórki po szwedzku: wypróbuj również

Powiązane Tematy