Specyficzna kuchnia szwedzka nie każdemu smakuje, choć wskażcie mi jednego człowieka, który podczas pobytu w Szwecji nie zakochałby się w przynajmniej kilku typowych dla tego kraju potrawach. Po takim doświadczeniu, jak pobyt w Szwecji, wzrasta tolerancja na słodkie dodatki do ryb czy mięs. Cukier czy miód używa się w wielu szwedzkich przepisach. Ogórki marynowane w zalewie ze słodkiego octu są tego najlepszym przykładem. Słodkie, ale wytrawne, naprawdę pyszne.
Składniki:
1 kg ogórków,
½ kg cebuli,
1 czerwona papryka,
3 łyżki soli,
½ litra octu,
2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżeczki suszonego koperku,
1 łyżka ziaren gorczycy,
2 litrowe słoje.
Jak przyrządzić?
Ogórki porządnie szorujemy, najlepiej twardą szczotką. Kroimy na plasterki grubości do 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy na grube talarki, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski, solimy i wstawiamy do lodówki co najmniej na noc. Szykujemy zalewę, mieszamy ocet z cukrem, kurkumą, gorczycą, koperkiem i wstawiamy na ogień Gdy zawrze, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Słoiki wyparzamy, napełniamy ogórkami wraz z resztą warzyw i powstałym przez noc sosem. Zalewamy wrzącym octem. Dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem na kilka minut. Ogórki będą gotowe po ok. miesiącu.
Jak podawać?
Podajemy jako dodatek do dań.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |