Panierowany kalafior - Przepis

Przepis kulinarny
Panierowany kalafior Zobacz 3 zdjęcia

Pyszna przekąska za grosze. Panierowany kalafior kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Postanowiłam wrócić do smaków przeszłości i przyrządzić szybką przekąskę dla mojej rodziny. Byli oczarowani! To również alternatywa dla wegetarian – kalafior można podawać z ryżem albo z ziemniaczanym puree w formie obiadu.

Składniki:

duży kalafior,
3 jajka,
1 ½ szklanki bułki tartej,
60 ml oleju do smażenia,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior dokładnie myjemy i porcjujemy. Gotujemy go w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie cedzimy i odkładamy do wystygnięcia. W oddzielnych miseczkach ubijamy jajko i wysypujemy bułkę tartą. Chłodny kalafior moczymy kolejno w miseczkach i smażymy jak klasyczne kotlety schabowe przez około 5 minut.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt6 zł

Panierowany kalafior: Podobne przepisy

Panierowany kalafior: wypróbuj również

Powiązane Tematy