Pyszna przekąska za grosze. Panierowany kalafior kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Postanowiłam wrócić do smaków przeszłości i przyrządzić szybką przekąskę dla mojej rodziny. Byli oczarowani! To również alternatywa dla wegetarian – kalafior można podawać z ryżem albo z ziemniaczanym puree w formie obiadu.
Składniki:
duży kalafior,
3 jajka,
1 ½ szklanki bułki tartej,
60 ml oleju do smażenia,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kalafior dokładnie myjemy i porcjujemy. Gotujemy go w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie cedzimy i odkładamy do wystygnięcia. W oddzielnych miseczkach ubijamy jajko i wysypujemy bułkę tartą. Chłodny kalafior moczymy kolejno w miseczkach i smażymy jak klasyczne kotlety schabowe przez około 5 minut.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |