Pyszna propozycja na obiad dla dwojga. Dziś mam dla was prosty przepis na krewetki po grecku. W połączeniu z fetą i czarnymi oliwkami krewetki fajnie będą pasować do pieczywa typu ciabatta. Danie idealnie nadaje się na sytą przekąskę albo lekki obiad.
Składniki:
½ kg krewetek,
puszka pomidorów,
duża cebula,
cytryna,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
80 ml białego wina,
¾ szklanki bułki tartej,
½ szklanki czarnych oliwek,
¼ opakowania sera feta,
natka pietruszki,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka oregano,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy przez około 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Następnie dolewamy wino i smażymy do momentu, aż wino zredukuje się do połowy. Dorzucamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, oregano, skórkę cytryny, sól, pieprz i pozostawiamy na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy z palnika. Dodajemy krewetki, pokrojone oliwki i wszystko posypujemy bułką tartą wymieszaną z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy wszystko przez 15 minut.
Jak podawać?
Podajemy od razu po przygotowaniu. Tego typu danie świetnie smakuje z pieczywem typu ciabatta albo domowym makaronem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |