Krewetki z czarnymi oliwkami i fetą

Przepis kulinarny
Krewetki z czarnymi oliwkami i fetą Zobacz 4 zdjęcia

Pyszna propozycja na obiad dla dwojga. Dziś mam dla was prosty przepis na krewetki po grecku. W połączeniu z fetą i czarnymi oliwkami krewetki fajnie będą pasować do pieczywa typu ciabatta. Danie idealnie nadaje się na sytą przekąskę albo lekki obiad.

Składniki:

½ kg krewetek,
puszka pomidorów,
duża cebula,
cytryna,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
80 ml białego wina,
¾ szklanki bułki tartej,
½ szklanki czarnych oliwek,
¼ opakowania sera feta,
natka pietruszki,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka oregano,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy przez około 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Następnie dolewamy wino i smażymy do momentu, aż wino zredukuje się do połowy. Dorzucamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, oregano, skórkę cytryny, sól, pieprz i pozostawiamy na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy z palnika. Dodajemy krewetki, pokrojone oliwki i wszystko posypujemy bułką tartą wymieszaną z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy wszystko przez 15 minut.

Jak podawać?

Podajemy od razu po przygotowaniu. Tego typu danie świetnie smakuje z pieczywem typu ciabatta albo domowym makaronem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł

Krewetki z czarnymi oliwkami i fetą: Podobne przepisy

Krewetki z czarnymi oliwkami i fetą: wypróbuj również

Powiązane Tematy