Prosty i szybki pomysł na zdrowy smakołyk. Coraz więcej osób cierpi z powodu nietolerancji glutenu i przez to odmawia sobie wiele ogólnodostępnych smakołyków. Problem dotyczy głównie wypieków, dlatego warto samodzielnie zmodyfikować przepisy i np. przygotować bezglutenowe muffiny. Z dodatkiem jabłka i kruszonki w nowej odsłonie przywrócą wspomnienia smaku szarlotki.
Składniki:
2 szklanki mąki migdałowej,
¼ szklanki mąki kokosowej,
½ łyżeczki soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka cynamonu,
½ łyżeczki imbiru,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
3 jajka,
¾ szklanki miodu,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
½ szklanki jogurtu greckiego,
2 duże jabłka.
Kruszonka:
¼ szklanki mąki migdałowej,
2 łyżki brązowego cukru,
½ łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę kokosową, mąkę migdałową, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej wymieszaj składniki mokre: jajka, miód, jogurt, ekstrakt z wanilii. Następnie połącz wszystko, delikatnie mieszając. Dodaj pokrojone w cienkie plastry jabłka. Przygotuj kruszonkę ucierając ze sobą mąkę migdałową, brązowy cukier, cynamon i masło tak, aby powstały małe grudki jak w tradycyjnej kruszonce. Wlewaj masę na muffiny do papilotek i posyp kruszonką. Piecz przez 5 minut w 220 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 12-15 minut, aż wkładana w środek wykałaczka będzie sucha. Pozostaw do wystygnięcia przez 10 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |