Propozycja na posiłek w greckim stylu. Zapach mięsa z grilla, chrupiąca pita, charakterystyczny smak fety i świeża mięta to idealny pomysł na obiad lub kolację w greckim anturażu.
Składniki:
2 łyżki drobno posiekanej szalotki,
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty,
1 łyżka musztardy Dijon,
2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
1 ząbek czosnku ,
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
250 g mięsa mielonego wołowego,
sól,
pieprz,
6 chlebków typu pita,
pesto z mięty i fety (szklanka mięty, 2 łyżki orzeszków piniowych, pół szklanki oliwy z oliwek, 185 g sera feta, sól i pieprz).
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotuj pesto z fety i mięty. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą blendera. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj oliwy. Rozpal grill. Wymieszaj w misce mięsa, a następnie dodaj szalotkę, natkę pietruszki, miętę, musztardę, rozmaryn, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Podziel masę na 6 części i formuj płaskie kotlety – pośrodku każdego zrób kciukiem małe zagłębienie. Smaż na grillu, aż burgery będą gotowe. Podpiecz przez 2 minuty pitę. Rozetnij chlebki pita, dodaj pesto, listki mięty i kawałki fety oraz mięso.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |