Rogaliki z jabłkiem i bananem

Przepis kulinarny
Rogaliki z jabłkiem i bananem Zobacz 8 zdjęć

Z ciasta francuskiego szybko możemy przygotować coś słodkiego, wystarczy tylko nasza wyobraźnia, by wyczarować przepyszny deser. Rogaliki z gotowego ciasta to prosta słodka przekąska, wystarczy tylko przygotować nadzienie takie, jakie lubimy. Z ciastem francuskim bardzo dobrze komponują się owoce. Kroimy je w kostkę, zawijamy w ciasto, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy. Praca niewielka, a satysfakcja duża.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego,
4 jabłka,
2 banany,
2 łyżki brązowego cukru,
jajko.

Jak przyrządzić?

Ciasto rozmrozić w pokojowej temperaturze, rozwałkować, jeżeli jest zbyt grube i pokroić w trójkąty. Jabłka i banany pokroić w kostkę i partiami układać w podstawie trójkąta. Na jednym trójkącie musi się znaleźć i jabłko, i banan. Następnie zwijamy ciasto, rolując od podstawy do wierzchołka trójkąta. Każdy rogalik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Smakują na ciepło i zimno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Rogaliki z jabłkiem i bananem: Podobne przepisy

Rogaliki z jabłkiem i bananem: wypróbuj również

Powiązane Tematy