Z ciasta francuskiego szybko możemy przygotować coś słodkiego, wystarczy tylko nasza wyobraźnia, by wyczarować przepyszny deser. Rogaliki z gotowego ciasta to prosta słodka przekąska, wystarczy tylko przygotować nadzienie takie, jakie lubimy. Z ciastem francuskim bardzo dobrze komponują się owoce. Kroimy je w kostkę, zawijamy w ciasto, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy. Praca niewielka, a satysfakcja duża.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
4 jabłka,
2 banany,
2 łyżki brązowego cukru,
jajko.
Jak przyrządzić?
Ciasto rozmrozić w pokojowej temperaturze, rozwałkować, jeżeli jest zbyt grube i pokroić w trójkąty. Jabłka i banany pokroić w kostkę i partiami układać w podstawie trójkąta. Na jednym trójkącie musi się znaleźć i jabłko, i banan. Następnie zwijamy ciasto, rolując od podstawy do wierzchołka trójkąta. Każdy rogalik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Smakują na ciepło i zimno.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |