Wegetariańska lekka przekąska. Zdrowa i kolorowa sałatka to świetna propozycja na lekki posiłek pomiędzy głównymi daniami. Jest to również znakomita alternatywa dla kalorycznych krakersów czy batonów. Sałatkę tę możesz przygotować poprzedniego dnia i zabrać ze sobą w pojemniku próżniowym do pracy.
Składniki:
2 żółte pomidory,
40g grzanek,
50g kiełków soczewicy,
50g kiełków fasoli mung,
sałata karbowana czerwona i zielona,
szalotka,
1 łyżeczka octu balsamicznego (wg uznania),
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin.
Jak przyrządzić?
Umyj warzywa. Sałatę porwij na mniejsze kawałki (ilość według uznania), pomidory i szalotkę pokrój w kostkę. Nałóż wszystkie składniki na głęboki talerz lub pojemnik do przechowywania. Dodaj grzanki i kiełki. Wymieszaj ocet i oliwę w proporcji 1:1 i polej gotową mieszanką sałatkę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |