Ravioli z trzema rodzajami sera i orzeszkami piniowymi - Przepis

Przepis kulinarny
Ravioli z trzema rodzajami sera i orzeszkami piniowymi

Włoskie połączenie serów i orzechów. Ravioli, czyli włoskie pierożki z ciasta makaronowego to pomysł na obiad prosto ze słonecznej Italii. Wyjątkowego smaku nada połączenie serów z orzeszkami pinii i sos maślany z nutką mięty.

Składniki:

500 g mąki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
5 jajek XL,
200 g sera ricotta,
100 g niebieskiego sera pleśniowego,
40 g startego parmezanu,
25 g orzeszków piniowych,
200 g masła,
20 listów świeżej szałwii,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Zacznij od przygotowania ciasta. Połącz ze sobą w malakserze mąkę, oliwę i jajka, dodając 2 łyżeczki soli. Z gotowej masę uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Następnie upraż na suchej patelni orzeszki piniowe i połowę wymieszaj z serami w miseczce na gładką masę. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 5 części. Każdą część cienko rozwałkuj w dłuższe prostokąty o szerokości ok. 10-12 cm. Wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi nakładaj farsz, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Przykryj ciasto z farszem drugą częścią prostokąta, a następnie przy pomocy karbowanego radełka – wykrój niewielkie, kwadratowe pierożki. Umieść pierożki na obsypanej mąką tacy, gotowe do ugotowania. W małym rondelku rozpuść masło, dodaj liście szałwii i podsmaż całość przez około minutę. Ravioli gotuj 2 minuty w osolonej wodzie, aż pierożki wypłyną na powierzchnię.

Jak podawać?

Pierożki najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Odcedzone ułóż na talerzu, polej masłem z szałwią i posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania105 min.
Trudnośćwymagający
Porcje5
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt28 zł

Ravioli z trzema rodzajami sera i orzeszkami piniowymi: Podobne przepisy

Ravioli z trzema rodzajami sera i orzeszkami piniowymi: wypróbuj również

Pierożki ravioli w niecodziennej oprawie

... brzegi” dania są w cenie. Dziś kolejny ukłon w stronę Włoch. Tym razem będę Was gorąco zachęcać do kucharzenia z pierożkami ravioli w roli głównej. Ta tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, nadziewana ... zazwyczaj szpinakiem, serem, lub mięsem, ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... , jak się robi żółty ser i jakie jego rodzaje ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Czy ser żółty jest zdrowy?

... Ten rodzaj sera, jadany pod postacią zapiekanek, lasagne, pizzy czy śniadaniowych tostów, może i nie jest najzdrowszy, jednak nie można odmówić mu kilku korzyści, jakie daje organizmowi. Choć ... wiele mówi się o zgubnym wpływie sera żółtego na ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... oraz serem typu parmezan oraz aromatyczne przyprawy, mięso mielone z jajkiem oraz serem, ser ricotta z dodatkiem smażonych pomidorów i szczypta bazylii, ser biały ze śmietaną oraz dodatkiem ulubionych ... ziół, szpinak połączony z serkiem ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Ser camembert i dressing paprykowy

... Ser camembert jest pyszny sam w sobie, ale czasem warto, dla urozmaicenia, podawać go ze smacznymi dodatkami. Tym razem przygotuj dressing paprykowy. Potrawa będzie naprawdę wyjątkowa. To znakomita przystawka na przyjęcia i spotkania z ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... Impreza z desą serów to jednak ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim mowa, jest kremowym, białym serem z bardzo miękkim środkiem i wyraźnie pomarszczoną skórką w pomarańczowym kolorze. Pierwszy raz został wytworzony w XVI wieku ... przez cystersów żyjących w ...

dawno temu

Sernik bez sera

... . Kiedy chwilę się zastanowimy, to uświadomimy sobie, że czasami z danego przepisu bezwiednie wykluczamy jakieś produkty, by w ich miejsce wstawić nowe. I tak właśnie powstał sernik bez sera. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Ser camembert

... . Okazuje się, że równie smaczne może być podanie sera w innej postaci niż położenie go na kanapki bądź dodanie do zapiekanki makaronowej. Jeżeli uwielbiasz ser i nie potrafisz wyobrazić ... ulubione dania. Jednakże, patrząc na to z drugiej ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... tajemnice skrywa wskazana odmiana sera, a ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... Fondue to danie w Polsce niezbyt popularne, a przecież tak smaczne! Tradycyjnie, pierwotnie fondue robione było wyłącznie z żółtego sera rozpuszczonego z dodatkiem białego wina i bagietki, którą ... z podgrzewaczem, a następnie, w gęstej masie ...

dawno temu

Jedz ser, będziesz zdrowszy !

... Żółty ser znamy wszyscy a niewielu jest ludzi, którzy sera nie lubią. Jak się jednak okazuje, ser żółty dobrze wpływa nie tylko na nasze podniebienie i nasz kulinarny apetyt, ale również na nasze ... Żółty serznamy wszyscy a niewielu jest ludzi, ...

dawno temu

Serum do twarzy

... Serum to kosmetyk naszych czasów. Pewnie nie jedna z was zastanawiała się czym właściwie takie serum różni się od kremu. ... skoncentrowanym składnikom i odpowiedniej konsystencji działa silniej niż krem do twarzy, ale za to musi być stosowany ...

dawno temu

Spaghetti z serem

... posiada kuchnia włoska, z której możemy czerpać wiele inspiracji dotyczących zestawień smakowych. Jeżeli nie masz wiele czasu, a zjadłabyś coś ciepłego, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając chwilę, dowiesz się, jak zrobić pyszne spaghetti z ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... Pyszny, lekko słonawy ser twarogowy z mleka koziego lub owczego to jeden z tych kulinarnych dodatków, które mają moc wysubtelniania smaku każdej potrawy. Biały, o gładkiej skórce i miękkiej ... konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie ...

dawno temu

Powiązane Tematy