Włoskie połączenie serów i orzechów. Ravioli, czyli włoskie pierożki z ciasta makaronowego to pomysł na obiad prosto ze słonecznej Italii. Wyjątkowego smaku nada połączenie serów z orzeszkami pinii i sos maślany z nutką mięty.
Składniki:
500 g mąki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
5 jajek XL,
200 g sera ricotta,
100 g niebieskiego sera pleśniowego,
40 g startego parmezanu,
25 g orzeszków piniowych,
200 g masła,
20 listów świeżej szałwii,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Zacznij od przygotowania ciasta. Połącz ze sobą w malakserze mąkę, oliwę i jajka, dodając 2 łyżeczki soli. Z gotowej masę uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Następnie upraż na suchej patelni orzeszki piniowe i połowę wymieszaj z serami w miseczce na gładką masę. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 5 części. Każdą część cienko rozwałkuj w dłuższe prostokąty o szerokości ok. 10-12 cm. Wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi nakładaj farsz, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Przykryj ciasto z farszem drugą częścią prostokąta, a następnie przy pomocy karbowanego radełka – wykrój niewielkie, kwadratowe pierożki. Umieść pierożki na obsypanej mąką tacy, gotowe do ugotowania. W małym rondelku rozpuść masło, dodaj liście szałwii i podsmaż całość przez około minutę. Ravioli gotuj 2 minuty w osolonej wodzie, aż pierożki wypłyną na powierzchnię.
Jak podawać?
Pierożki najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Odcedzone ułóż na talerzu, polej masłem z szałwią i posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 105 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 28 zł |