Składniki:
makaron tagliatelle 300 g, brokuły 1 (średni), pieczarki 8-10 szt., boczek surowy wędzony 20 dag, cebula 1 (średniej wielkości), czosnek 1-2 ząbki, śmietanka słodka (do sosów i zup) 200 ml, woda 100 ml, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól, pieprz, bazylia, oregano, papryczka chili 1, parmezan.
Jak przyrządzić?
Podzielone na cząstki brokuły gotujemy all dente (ok. 12-15 min). Wyjmujemy z wody, odsączamy wodę, zostawiamy do ugotowania w niej makaronu. Boczek kroimy w paseczki, pieczarki w grubsze talarki, cebulę w piórka, czosnek rozgniatamy i siekamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy boczek na złoto, dodajemy czosnek, za chwilkę cebulę i pieczarki oraz posiekaną papryczkę chili bez nasion. Całość podsmażamy jakieś 3-4 min. Mieszamy śmietankę z wodą i wlewamy na patelnię. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron w wodzie po brokułach też all dente. Odcedzamy. Do sosu dodajemy makaron mieszamy, dodajemy brokuły, posiekaną świeżą bazylię i oregano. Całość delikatnie mieszamy. Smacznego!
Jak podawać?
Podajemy na podgrzanych talerzach posypane startym parmezanem.
Uwagi:
Bazylia może być ostatecznie suszona, albo zamiastmożna dodać posiekaną natkę pietruszki, też jest ok.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Autor | maslanman |