Tagliatelle z brokułami boczkiem i pieczarkami

Przepis kulinarny

Składniki:

makaron tagliatelle 300 g, brokuły 1 (średni), pieczarki 8-10 szt., boczek surowy wędzony 20 dag, cebula 1 (średniej wielkości), czosnek 1-2 ząbki, śmietanka słodka (do sosów i zup) 200 ml, woda 100 ml, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól, pieprz, bazylia, oregano, papryczka chili 1, parmezan.

Jak przyrządzić?

Podzielone na cząstki brokuły gotujemy all dente (ok. 12-15 min). Wyjmujemy z wody, odsączamy wodę, zostawiamy do ugotowania w niej makaronu. Boczek kroimy w paseczki, pieczarki w grubsze talarki, cebulę w piórka, czosnek rozgniatamy i siekamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy boczek na złoto, dodajemy czosnek, za chwilkę cebulę i pieczarki oraz posiekaną papryczkę chili bez nasion. Całość podsmażamy jakieś 3-4 min. Mieszamy śmietankę z wodą i wlewamy na patelnię. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron w wodzie po brokułach też all dente. Odcedzamy. Do sosu dodajemy makaron mieszamy, dodajemy brokuły, posiekaną świeżą bazylię i oregano. Całość delikatnie mieszamy. Smacznego!

Jak podawać?

Podajemy na podgrzanych talerzach posypane startym parmezanem.

Uwagi:

Bazylia może być ostatecznie suszona, albo zamiastmożna dodać posiekaną natkę pietruszki, też jest ok.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4
Autormaslanman

Tagliatelle z brokułami boczkiem i pieczarkami: Podobne przepisy

Tagliatelle z brokułami boczkiem i pieczarkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy