Składniki:
- czosnek (4 ząbki),
- oliwa,
- suszone ostre papryczki,
- pasta anchovis,
- czerwone wino,
- bazylia,
- pomidory z puszki (2-3 małe puszki),
- tuńczyk (1-2 puszki).
Jak przyrządzić?
Przysmazyc grubo posiekany czosnek i skruszone 3-4 papryczki na olivie z oliwek. Jak czosnek zacznie miec zlotawy kolor, dodac lyzke pasty anchovis, zmieszac. Nastepnie podlac winem czerwonym i na wiekszym ogniu poczekac chwilke az odparuje. Nastepnie dodac 2-3 male puszki pomidorow i gotowac przez 20-30 minut na srednim ogniu. Nastepnie wylaczyc gaz i dodac tunczyka, dobrze wymieszac. Po ugotowaniu makaronu dodac sos do i gotowac ostatnia minute sos w makaronie. Posypac swieza bazylia, przed podaniem. Suszona bazylie gotowac z sosem.
Jak podawać?
Koniecznie podać z czerwonym winem.
Uwagi:
Najistotniejsza jest pierwsza faza przygotowania, tak zwana baza sosu. Czosnek nie moze byc zbyt swiezy przed podaniem pomidorow, ale tez nie mozna go przypalic.
W przypadku braku malych suszonych papryczek, dodac pieprz kajenski (1 plaska lyzeczke). Wersja ktora podaje jest raczej pikantna (tak lubie), ale mozna zmniejszyc ilosc przypraw.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Autor | Lukasz |