Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl maki,
- 3 dkg drozdzy,
- pol szkl cieplego mleka,
- 1 lyzeczka cukru,
- 2 lyzki oleju
Farsz:
- 3 papryki: zielona,czerwona i zolta,
- pol kilo pieczarek,
- 5 duzych cebul,
- puszka kukurydzy,
- obowiazkowa jest przyprawa prymat do pizzy,
- oregano,
- z 30dkg miekkiego startego sera zoltego do posypania,
- pieprz ziolowy, sol i ketchup,
- olej do smazenia.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Make mieszamy z olejem.w garnuszku podgrzewamy mleko aby bylo letnie. w szklance rozprowadzic drozdze z cukrem,kiedy beda plynne wlac do mleka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na pol godziny. kiedy drozdze urosna wlewamy je do maki z olejem i zagniatamy ciasto. kiedy ciasto bedzie odchodzic od rak wykladamy nim blache.nalepiej rozwalkowac ciasto na duzej blasze. rozwalkowane ciasto dziurkujemy widelcem i smarujemy ketchupem.farsz:kroimy cebule na paski. dusimy na oleju dodajac kolejno papryke, pieczarki i kukurydze.papryka powinna byc lekko twardawa na koniec dodajemy sol, pieprz ziolowy i przyprawe prymat.Letni farsz nakladamy na blache posypujemy serem zoltym i wkladamy do piekarnika o temp.200-220stopniC.Pizze pieczemy 35minut. Zycze smacznego!!!
Potrzebne przybory:
Duza blaszka do ciasta.
Jak podawać?
Wedlug uznania i gustu.
Uwagi:
Pizze robi sie szybko a ciasto nie musi wyrastac.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8-12 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | misiaczek |