Składniki:
baklazany (podluzne i niezbyt duze), mieso mielone, jajko, troche bulki wroclawskiej, bulka tarta, bazylia, pietruszka zielona, sol, pieprz, szynka got. lub ew. boczek, parmezan lub grana padano (mielony)
Jak przyrządzić?
Baklazany po dokladnym umyciu kroimy na polowki (wdluz)i obgotowywujemy, gdy sa miekie odcedzamy i studzimy. Po ostudzeniu wydrazamy te polowki i miazsz przekladamy do naczynia wczesniej przygotowanego. Z podanych wyzej skladnikow i miaszu przygotowujemy nadzienie (cos na wzor kotletow mielonych). Bierzemy wydrazone bakladamy i wypelniamy farszem. Tak przygotowane wkladamy do piekarnika na 180c na ok. 30 min. Smacznego.
Jak podawać?
Potrawe mozna spozywac po wyciagnieciu z piekarnika! Na drugi dzien po ugotowaniu jest jeszcze lepsza!
Uwagi:
Baklazany przed wlozeniem do piekarnika mozemy polac sosem pomidorowym i posypac tartym parmezanem! Wazne jest aby naczynie w ktorym pieka sie baklazany bylo przykryte gdyz szybko wysychaja i sa potem niesmaczne!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Agatka |