Sk艂adniki:
- 2-3 woreczki ry偶u
- dwie piersi podw贸jne kurczaka
- puszka kukurydzy
- 3 papryki czerwone, 3 zielone
- koncentrat pomidorowy w s艂oiczku
- 3 cebule
- fasolka czerwona z puszki
- 4 og贸rki kiszone
- 30 dag pieczarek
- wegeta, s贸l, pieprz, oregano, papryka w proszku
- 4 z膮bki czosnku
Jak przyrz膮dzi膰?
Cebulk臋 poszatkowa膰, podsma偶y膰 na patelni. Razem z ni膮 usma偶y膰 na z艂oto kosteczki z pokrojonej piersi. Do tego powoli wkrawa膰 pieczarki - wszystko razem sma偶y膰, od czasu do czasu mieszaj膮c. (W mi臋dzyczasie ugotowa膰 ry偶). Do drugiego garnka wrzuci膰 pokrojon膮 na paseczki lub kwadraty papryk臋. Dusi膰. Dolewa膰 co jaki艣 czas wody. Ca艂y koncentrat pomidorowy rozrobi膰 z wod膮 i wla膰 do gara. Fasol臋 i pokrojone na grube plasterki og贸rki wrzuci膰 do reszty warzyw. Wcisn膮膰 czosnek. Dusi膰 ok 15-20 min. Pod koniec wsypa膰 kukurydz臋. Po oko艂o 25 min., wy艂膮czy膰 gaz i wymiesza膰 warzywa z zawarto艣ci膮 patelni. Wychodzi wielki gar na 2 dni dla 2 osob, lub na jeden obiad na 4-5 osoby.
Potrzebne przybory:
du偶a patelnia, du偶y garnek, deska do krojenia, otwieracz do konserw, n贸偶, wyciskacz do czosnku
Jak podawa膰?
Tylko na ciep艂o!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | iwosial@wp.pl |