7 obiadów z jednych zakupów? Tak, to możliwe!
REDAKCJA KAFETERII • dawno temu • 1 komentarzMateriał sponsorowany przez Frosta
Codzienne zakupy? W obecnej sytuacji nie wchodzą w grę! Czy da się zaplanować obiady na cały tydzień tak, aby do sklepu wybrać się tylko raz? I jak przemycać w diecie warzywa, które przecież szybko się psują? Odpowiedzią mogą być mrożonki. Sprawdź pomysł FRoSTY na zróżnicowane 7 obiadów – i to takich, które przygotujesz w niecałe pół godziny!
Czy wiesz, że aż 88% Polaków uważa, że na przygotowanie obiadu potrzeba co najmniej 30 minut, a aż ponad połowa jest zdania, że czynność ta zajmuje co najmniej godzinę ? Nic więc dziwnego, że automatycznie wydaje nam się, że na gotowanie obiadów zwyczajnie nie mamy czasu. Zwłaszcza, gdy dom obecnie pełni również funkcję biura, szkoły i przedszkola. Sprawdź, co można wyczarować z mrożonych dań gotowych oraz warzyw – FRoSTA oferuje ich aż kilkadziesiąt rodzajów!
1. Poniedziałek – Paluszki rybne z placuszkami groszkowymi
Czas przygotowania: 12 minut
Wykonanie: Paluszki rybne to ukochane danie każdego dziecka. Tutaj wystarczy wrzucić je do pieca na 12 minut, a w międzyczasie połączyć groszek, ugotowane ziemniaki, mąkę, jajko…i usmażyć. Najszybciej, jak się da!
Protip: w duchu zero waste możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego, niedzielnego obiadu.
2. Wtorek – Cukinia z meksykańskim farszem
Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut pieczenia
Wykonanie: Cukinię przekrój na pół, wydrąż ją. Następnie Mexican Chicken od FRoSTY wrzuć na patelnię i podgrzewaj około 11 minut. Dolej passatę pomidorową, wymieszaj i powstałą masę włóż do cukinii. Polej odrobiną oliwy, posyp mozzarellą lub innym serem, który lubi się topić i włóż na 20 minut do pieca. I gotowe!
Pro tip: jeśli nie masz cukinii, do faszerowania sprawdzi się tez bakłażan, pomidor albo papryka!
3. Środa – Zupa krem ze szpinaku
Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut gotowania i pieczenia
Wykonanie: Pora, ziemniaki i brokuła podsmażasz na oliwie. Dokładasz mrożony szpinak, zalewasz bulionem, a gdy ziemniaki będą już miękkie, a szpinak rozmrożony, dolewasz śmietanki i miksujesz. W międzyczasie na blachę wsyp ciecierzycę z przyprawami, wstaw na 20 minut do pieca, a później wymieszaj z wybranymi ziarnami – i w ten sposób chrupiąca posypka gotowa!
Protip: Śmietankę możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub roślinnym.
4. Czwartek – Curry warzywne z pitą
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina wyrastania ciasta
Wykonanie: Składniki na ciasto włóż do misy robota kuchennego. Wyrobione ciasto odłóż na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie usmaż placki na suchej patelni, a Warzywne Curry z Batatami od FRoSTY podsmażaj na łyżce oliwy przez 8 minut. W międzyczasie stwórz prosty sos jogurtowy. Et voilà!
Pro tip: jeśli chcesz stworzyć wersję wegańską, użyj jogurtu roślinnego.
5. Piątek – Nuggetsy rybne z pieczonym kalafiorem
Czas przygotowania: 15 minut
Wykonanie: Najprostsze na świecie! Leniwy piątkowy obiad w najlepszym wydaniu. Kalafior i nuggetsy trafiają na jedną blachę. W międzyczasie, na beszamelowej bazie, robisz sos serowy. Kwadrans i gotowe! Nie tylko dzieci będą się zajadać!
Pro tip: Nie odchodź od sosu, nieustannie go mieszaj. Mąka i ser lubią się palić!
6. Sobota – Szakszuka z warzywami, czyli leniwe śniadanie również na porę obiadową
Czas przygotowania: 15 minut
Wykonanie: Mrożone Warzywa Toskańskie wrzuć na łyżkę oliwy i podsmaż na patelni. Zalej passatą pomidorową i wbij 4 jajka w masę. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj, aż jajka będą gotowe. Następnie przygotuj paluchy z ciasta francuskiego, które idealnie dopełnią smak szakszuki. 10 minut w piecu i gotowe!
Pro tip: Sprawdzą się tu dowolne warzywa na patelnię – dodaj takie, jakie lubisz najbardziej.
7. Niedziela – Mintaj na risotto ze szparagami
Czas przygotowania: 30 minut
Wykonanie: Ryba po włosku FRoSTY wędruje do pieca na 35 minut, a po 5–10 minutach od jej wstawienia, bierzemy się za risotto z groszkiem, szparagami i szpinakiem baby.
Pro tip: warzywa z risotto możemy zastąpić dowolnymi innymi, które mamy w domu: pomidorami, dynią czy marchewką.
Co kupić? Podpowiadamy!
Zaplanowanie całotygodniowego menu obiadowego to nie lada wyzwanie? Ułatwimy Ci to – poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne produkty do ich przygotowania!
Warzywa i owoce:
• 250 g pomidorków koktajlowych
• 2 pory
• 1 kg ziemniaków
• 1 cukinia
• Główka czosnku
• 1 brokuł
• Pęczek natki pietruszki
• Świeża mięta
• Cytryna
• 1 kalafior
• Pęczek zielonych szparagów
• Opakowanie szpinaku baby
• Cebula szalotka
Mrożonki:
• Złote paluszki rybne FRoSTA
• Opakowanie mrożonego groszku
• Mexican chicken FRoSTA
• Szpinak mrożony FRoSTA
• Vegetable curry z batatami FRoSTA
• Fish nuggets FRoSTA
• Warzywa na patelnię toskańskie FRoSTA
• Ciasto francuskie FRoSTA
• Ryba z pieca po włosku FRoSTA
Przyprawy, ziarna, mąki:
• Mąka owsiana
• Ciecierzyca (może być w puszce lub słoiku)
• Pestki dyni lub słonecznika
• Mąka pszenna
• Paczka suchych drożdży
• Kurkuma
• Gałka muszkatołowa
• Papryka słodka/wędzona
• Ziarna sezamu
• Ryż do risotto (najlepiej arborio lub carnaroli)
• Sól, pieprz, cukier
Nabiał:
• Mozzarella twarda lub inny ser łatwy do tarcia
• Śmietanka 30%
• Jogurt grecki (400 g)
• Masło
• Mleko
• Parmezan
Pozostałe:
• Oliwa z oliwek
• 6 jajek
• 2 opakowania passaty pomidorowej
• Bulion warzywny
Smacznego!
Materiał sponsorowany przez Frosta
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze