Składniki:
5 filetów śledziowych,
3/4 szklanki majonezu,
1/2 szklanki śmietany,
2 łyżki serka homogenizowanego,
2 łyżki ostrego sera żółtego drobno startego,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
1 drobno pokrojona cebula,
1 łyżeczka chrzanu,
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki kukurydzy z puszki,
2 łyżki zielonego groszku z puszki,
majeranek i zioła prowansalskie,
2 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Śledzie wymoczyć i pokroić w paski (szer. 2 cm). Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Obłożyć sosem śledzie. Schłodzić.
Jak podawać?
Potrawa podbiła serca znajmomych :-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Emilka |