Składniki:
200g masła (margaryny),
170g cukru,
2 jajka,
250g bułki tartej,
120g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz roztopić. Wystudzony wymieszać z cukrem na gładką masę, dodawać pojedynczo jajka. Zmieszać bułkę tartą z mąką i proszkiem, połączyć tę sypką mieszankę z masą. Wstawić ciasto na 30 min do lodówki. Z ciasta uformować kulki i włożyć je do foremek (na babeczki), które układamy na blaszce. W każdej kulce zrobić zagłębienie i wypełnić je dżemem malinowym lub wiśniowym. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C w dolnej części piekarnika przez 15 min.
Potrzebne przybory:
foremki na babeczki
Uwagi:
Po upieczeniu mozna posypać cukrem pudrem lub polać polewą albo lukrem. Foremki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą (lepiej będą się wyjmować :))
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Elka |