Sk艂adniki:
Wiem wiem, ze tutaj podaje sie przepisy na grilla, ale nie ma nic z ogniska. A wiec potrzebna bedzie nam karkowka, ewentualnie piers z kurczaka (ilosc zalezy od apetytu, do karkowki beda nam potrzebne: olej, pieprz, sol, papryka w proszku (slodka). Do piersi z kurczaka potrzebne nam beda: olej sol, pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Karkowke surowa kroimy w cienkie plastry, jak jest duza to w polplasterki. Nastepnie solimy, pieprzymy, paprykujemy i polewamy troche olejem, zeby byla lekko lsniaca (nie bedzie sie przypalac), jezeli chodzi o piersi z kurczaka, to kroimy je w plasterki, solimy, pieprzymy i polewamy olejam (troche). To miesko moze sobie troche polezec w tej marynacie zeby sie przegryzlo, jak to nastapi i rozpalimy sobie wspaniale ognisko, nadziewamy kawalek mieska na wczesniej przygotowany db zaostrzony patyk i pieczemy NAD ogniem, co chwilke sprawdzajac czy jest miekkie i upieczone. Mozna do tego upiec sobie chleb tostowy, tez nad ogniem, pyszota.
Potrzebne przybory:
Na pewno patyk i noz.
Jak podawa膰?
Najlepiej miec jednorazowe naczynia.
Uwagi:
Obowiazkowo z zimnym piwkiem, moze byc sos czosnkowy do mieska:-). Piersi z kurczaka pieka sie szybciej niz karkowka, musza byc soczyste.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Autor | Kaja |