Sk艂adniki:
1 szklanka mas艂a o temperaturze pokojowej,
nieca艂a szklanka cukru,
nieca艂a szklanka mleka,
2-3 jajka,
aromat waniliowy (kilka kropelek),
szczypta sody lub proszku do pieczenia,
3 szklanki m膮ki,
p贸艂 艂y偶eczki soli,
tabliczka czekolady (najlepiej pe艂nomlecznej lub z orzechami),
orzechy w艂oskie, laskowe arachidowe, rodzynki - wedle uznania,
3 艂y偶ki kakao (wedle uznania),
艂y偶ka proszku go藕dzikowego (nadaje wspania艂y zapach je艣li kto艣 nie lubi to niekoniecznie),
艂y偶ka cynamonu.
Jak przyrz膮dzi膰?
Mikserem ucieramy mas艂o, cukier, troch臋 mleka i wanili臋 do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka i mieszamy. W osobnym naczyniu 艂膮czymy m膮k臋, sod臋, s贸l, cynamon, proszek go藕dzikowy i kakao. Stopniowo dodajemy to do masy stale mieszaj膮c. Mleko dodajemy w wypadku gdy nasze ciasto jest zbyt g臋ste i mikser nie mo偶e go dobrze wymiesza膰 (jednak ciasto musi by膰 b. g臋ste, tak aby ciastka nie rozlewa艂y si臋!). Na koniec dodajemy bakalie i czekolad臋 pokrojon膮 w drobn膮 kosteczk臋 i opr贸szon膮 m膮k膮 po to aby nam si臋 nie rozpu艣ci艂a zbytnio. 艁y偶eczk膮 nak艂adamy na wysmarowan膮 blach臋 i pieczemy w temp 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem) oko艂o 15 minut. Ciasteczka szczelnie przechowywane bardzo d艂ugo zachowuj膮 艣wie偶o艣膰 :-)
Potrzebne przybory:
miski, mikser, 艂y偶ka, n贸偶, deska, szklanka
Uwagi:
R贸bmy odst臋py mi臋dzy ciasteczkami na blasze aby nam si臋 nie poskleja艂y. Przepis na oko艂o 50-60 ciasteczek, smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | gusia |