Składniki:
1 szklanka masła o temperaturze pokojowej,
niecała szklanka cukru,
niecała szklanka mleka,
2-3 jajka,
aromat waniliowy (kilka kropelek),
szczypta sody lub proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki,
pół łyżeczki soli,
tabliczka czekolady (najlepiej pełnomlecznej lub z orzechami),
orzechy włoskie, laskowe arachidowe, rodzynki - wedle uznania,
3 łyżki kakao (wedle uznania),
łyżka proszku goździkowego (nadaje wspaniały zapach jeśli ktoś nie lubi to niekoniecznie),
łyżka cynamonu.
Jak przyrządzić?
Mikserem ucieramy masło, cukier, trochę mleka i wanilię do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka i mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, sodę, sól, cynamon, proszek goździkowy i kakao. Stopniowo dodajemy to do masy stale mieszając. Mleko dodajemy w wypadku gdy nasze ciasto jest zbyt gęste i mikser nie może go dobrze wymieszać (jednak ciasto musi być b. gęste, tak aby ciastka nie rozlewały się!). Na koniec dodajemy bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę i oprószoną mąką po to aby nam się nie rozpuściła zbytnio. Łyżeczką nakładamy na wysmarowaną blachę i pieczemy w temp 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem) około 15 minut. Ciasteczka szczelnie przechowywane bardzo długo zachowują świeżość :-)
Potrzebne przybory:
miski, mikser, łyżka, nóż, deska, szklanka
Uwagi:
Róbmy odstępy między ciasteczkami na blasze aby nam się nie posklejały. Przepis na około 50-60 ciasteczek, smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | gusia |