Sk艂adniki:
12 srednich ziemniakow [porcja na 4 osoby],
12 plastrow boczku wedzonego
Jak przyrz膮dzi膰?
Ziemniaki dokladnie wyszorowac szczoteczka, wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 na ok. 15-20 min. Lekko ostudzic, owinac kazdy ziemniak plastrem boczku, nastepnie zawijac pojedynczo ziemniaki w folie alumininiowa i ziemniaki sa juz gotowe do pieczenia na grilu. Teraz ziemniaki potrzebuja ok. 25-30 min aby dopiekly sie a boczek wokol ziemniakow stal sie chrupiacy.
Uwagi:
Moja rodzina i znajomi uwielbiaja ziemniaki z grilla, ta potrawa stala sie hitem tego lata. Dobrze jest przed owinieciem ziemniakow boczkiem ponakluwac je lekko, natomiast owijajac ziemniaki w folie lepiej jest urwac wiekszy kawalek folii i zawijac folie "na zakladke" co zatrzyma wyplywanie tluszczu i niepotrzebne "dymienie sie" grilla.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Kaya |