Składniki:
300 g ziemniaków,
50 g mąki,
3 jajka,
sól,
pieprz,
2 łyżki ciemnego piwa,
1 łyżki drobno pokrojonej pietruszki,
tłuszcz do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki potrzeć na tarce, a następnie bardzo dobrze odcedzić. Razem z mąką, jajkami, solą, pieprzem i ciemnym piwem utrzeć na gładką masę. Dodać pietruszkę. Wymieszać i pozostawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Upiec.
Jak podawać?
Ja osobiście gofry smaruję jakimś serkiem z ziołami np Almette. Można zjeść je również polane keczupem lub innym sosem. Pozdrawiam i życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 167/porcja |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Emilka |