Składniki:
Ciasto: 10 dag mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki masła, 3 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: 2 torebki śmietany śnieżki, 2 mleczne czekolady, 5 łyżeczek żelatyny, 1,5 szklanki bakalii (rodzynek, orzechów, innych), 2 łyżki kakao, wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlać szklankę wody, włożyć masło, zagotować. Zdjąć z ognia. Energicznie mieszając wsypać dwie mąki. Znów postawić garnek na małym ogniu, mieszać, aż ciasto zgęstnieje. Przestudzić. Kolejno wbijać jaja do ciasta, mieszając. Na końcu wsypać proszek do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wysokich brzegach (20x17) i piec około 60 minut w 250 st.
Nie otwierać piekarnika.
Bakalie rozdrobnić, rodzynki sparzyć. Jedną czekoladę rozpuścić, drugą pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu. Wymieszać z ostudzoną żelatyną i podzielić na 2 częsci. Jedną delikatnie wymieszać z bakaliami, szybko wyłożyć na ostudzone ciasto. Drugą wymieszać z czekoladą płynna i rozkruszoną, po czym wyłożyć na masę bakaliową. Posypać kakao, kokosem. odstawić do lodówki na godzinę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Emilka |