Składniki:
Duża główka sałaty na osobę lub odpowiadająca ilość sałaty liściastej, szczypior (lepszy wyrośnięty z nasieniem), pół litra wody, czubata łyżka masła, sól, sok z cytryny, kawasek cytrynowy lub ocet do smaku, duża łyżka cukru
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę, osolić, zakwasić i osłodzić, spróbować i ewentualnie doprawić. Powinna mieć łagodny słodko-kwaśny smak, dodać masło. Wypłukaną sałatę pokroić niezbyt drobno (koniecznie pokroić a nie rozrywać, aby sałata oddała swój sok do wody, powstanie wówczas smaczny bulin sałtowy), dodać pokrojony szczypior wrzucić na gotującą się wodę, mieszać niedoprowadzając do wrzenia przez 3 do 5 minut, aż sałata zmięknie.Podawać ciepłą jako jarzynka do dania głównego w miseczkach lub sałatę do ziemniaków i mięsa bulonik w filiżankach.
Nadaje się też jako danie podwieczorkowe - sałata parzona z grzankami.
Potrzebne przybory:
garnek, deska do krojenia, nóż, łyżka - czyli to, co jest w każdej kuchni
Jak podawać?
do dania głównego lub jako danie podwieczorkowe z grzankami
Uwagi:
Jest teraz środek lata, sałaty mamy w bród. Do parzenia nadaje się sałata nieco starsza, nawet wyrośnięta. Po uparzeniu uzyskuje specyficzny smak, który jednym nie odpowiada a dla innych staje się przysmakiem. Radzę spróbować, koszt niewielki, a więc jak nie będzie smakowała to mała strata a jak zasmakuje, to okaże się, że uparzono za mało!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 lub 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Klaps |