Kruche maślane ciasto, słodkie dojrzałe wiśnie i delikatny smak pianki z białek to prosta i pyszna kompozycja nawet dla najbardziej wymagających smakoszy. Jesień dopiero się zaczęła, więc warto skorzystać ze smaków lata, piekąc ciasto właśnie z wiśniami. Jeśli nie masz własnych weków, możesz kupić wiśnie mrożone lub w kompocie.
Składniki:
1,5 kostki masła,
0,5 kg mąki,
50 dag cukru,
4 żółtka,
4 białka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru pudru,
1 kg wiśni.
Jak przyrządzić?
Wiśnie (mogą być mrożone lub zawekowane) wydrylować.
A następnie zagotować z 30 - 40 dag cukru do smaku (zależy od smaku wiśni, bywają słodkie i kwaśne).
Po wystudzeniu odlać sok.
Zmieszać ze sobą mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka.
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować, rozłożyć na blasze.
Piec w 170 stopniach na złoty kolor około 20 minut.
Po wyjęciu ciasta ułożyć na nim wiśnie.
Ubić białka z 2 łyżkami cukru pudru.
Powstałą pianę – krem rozłożyć na wiśniach.
Następnie powtórnie włożyć ciasto do ciepłego piekarnika i piec około 10 minut aż wierzch ciasta zbrązowieje.
Potrzebne przybory:
Blaszana forma o wymiarach: 40 cm x 30 cm.
Jak podawać?
Do kawy, herbaty, kakao, soku porzeczkowego a najlepiej do wiśniówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |