Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
0,25 l przecieru pomidorowego (wożna dostać w kartonikach zmiksowane pomidory, te będą najlepsze),
0,25 dag sera mozarella z wody,
1 cebula,
czerstwa bułka,
1 jajko,
kostka rosołowa,
zioła prowansalskie lub bazylia i oregano,
sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Posiekaną w drobną kosteczkę cebulę dodać do mięsa mielonego. Czerstwą bułke namoczyć w wodzie do miękkości, odcisnąć i także dodać. Do tego sól, pieprz do smaku, no i jajko. Dobrze wymieszać. Przygotować jak do kotletów mielonych. Kto lubi może dodać sól czosnkową do smaku.
Uformować kuleczki i wyłożyć do glinianej lub szklanej brytfanki.
Przecier pomidorowy wlać do garnka, dodać kostkę rosołową i zioła do smaku. Zagotować. Wylać do brytwanki z kuleczkami mielonymi. Ser mozarella wyciągnąć z wody pokroić w plasterki i wyłożyć nim każdą kuleczkę. Nie przykrywać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C ok. 30 minut.
Jak podawać?
Najlepiej podaje się z makaronem w każdej formie. Mnie osobiście najbardziej smakuje z makaronem ze szpinakiem. Zielony makaron.
Smacznego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Autor | flassh |