Składniki:
1 l mleka,
kostka margaryny,
1/2 szkl. cukru,
mały cukier waniliowy,
szklanka kaszki Krupiczki,
4 łyzki kakao,
5 paczek herbatnikow petit po 100 g (w zaleznosci od blachy - mnie wystarczaja 4),
polewa czekoladowa,
wedlug uznania - wiorki kokosowe, siekane orzechy, posypka.
Jak przyrządzić?
Zagotowac mleko z kostką margaryny, cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzacego mleka wsypywac powolutku kasze Krupiczke, gotowac przez chwile az zgęstnieje.
4 łyzki kakao rozprowadzic w niewielkiej ilosci zimnej wody z łyzeczka cukru, wlac do mleka. Połowe herbatnikow ułozyć na blasze, wylac na nie gorącą Krupiczke, na niej ulozyc pozostale herbatniki. Ciasto mozna przykryc deseczka,zeby było równe (ja osobiscie nie przykrywam) i odstawić do wystygnięcia. Nastepnie polac polewą i posypac wiorkami lub czyms innym. Polecam bardzo pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Lun@ |