Składniki:
I ciasto: 1 szklanka śmietany kwaśnej, 3 łyżki owoców z kompotu, 3 łyżki kakao, 1 lyżeczka sody, 3 jaja.
II ciasto: kostka masła, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, c. waniliowy.
Masa: 1/2 litra mleka, 1 szklanka cukru, po 2 łyzki maki zwykłej i ziemniaczanej, cukier waniliowy, kostka masła.
polewa: 3 łyzki masła, 3 łyżki cukru, 2 lyzki kakao, 2-3 łyzki śmietany kwaśnej.
2 galaretki czerwone, biskzopty podłużne.
Jak przyrządzić?
Zmiksować skoładniki I ciasta. Wyjdzie bardzo rzadkie, prawie wodniste. Kostke masła rozpuścic, ostudzić. Dodać makę i cukry. Wymieszać. To z kolei wyjdzie bardzo gęste. II ciasto - gęste włożyc do I i MIESZAĆ długim widelcem - (do mięs). Chodzi o to, by nie wymieszać go całkowicie tylko tak aby w ciemnym cieście byly białe grudki. Piec w 180 ok. 20-30. Przekroić na pół.
Mleko zagotować z cukrami. Dodać maki wymieszane w odrobinie mleka (ja daję jeszcze 1-2 żółtka). Zimny budyń dodawać po trochu do mixowanego masła. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody. Na ciasto kładziemy pół masy, na masie rozkładamy koło siebie podłużne biszkopty, zalewamy to galaretkami. Gdy stężeją dajemy drugą część masy i przykrywamy drugą czescią ciasta. Na wierzch polewa (zagotować cukier z masłem, uważac by się cukier nie skrystalizował, zdjąć z ognia, dodać smietanę i kakao, mieszać aż stanie się szkliste).
Uwagi:
Ciasto jest bardzo smaczne i atrakcyjnie wygląda na stole:))) Czasem gdy chcę by było wyższe robię z większej porcji ciasta. Wtedy też lepiej się kroi. Ale ta porcja spokojnie wystarcza na dużą blachę :) Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | SYLWUŚ |