Składniki:
- 2 kawałki białej kiełbasy
- włoszczyzna
- cebula
- 1,5 szklanki ukiszonego żuru lub torebka białego barszczu
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól, pieprz
- pół szklanki śmietany
- 4 jajka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- majeranek
Jak przyrządzić?
W garnku zagotować 1,5 litra wody. Włoszczyznę oraz cebulę oczyścić. Do wrzątku włożyć włoszcyznę, kiełbasę, liść laurowy, ząbek czosnku i cebulę. Gotować na małym ogniu (by kiełbasa nie popękała) do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjąć kiełbasę i włoszczyznę (można ją zużyć do sałatki). Wlać żur lub rozprowadzony w niewielkiej ilości zimnej wody biały barszcz. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do żurku. Zagotować, dodać śmietanę, rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą oraz pieprzem, posypać majerankiem. Podawa z pokrojoną kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Uddekorować ugotowanym na twardo, posiekanym żółtkiem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Basia |