Składniki:
1/2 kilo mąki krupczatki,
1 kostka margaryny,
1 szklanka cukru,
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
2-3 łyżki kęstej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
1 aromat rumowy albo arakowy,
ok. 1 kg jabłek.
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
Jak przyrządzić?
mąkę, tłuszcz, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier posiekać nożem, zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką tartą). Na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka (kłaść ciasno obok siebie w takiej pozycji: /////). Posypać cukrem waniliowym i trzoczę popruszyć cukrem. Na jabłka wyłożyć ubitą pianę z białek. Resztę siasta poukładać skubanumi kawałkami na wierzch. piec ok. 40 min w temp. 200*C
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi, to jabłka można jeszcze posypać cynamonem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Agnen |