Składniki:
Ciasto:mąka pszenna,woda,olej,sól.
Farsz:kasza gryczana (gotowana),ser biały (twarogowy),cebula (smażona),mięta (suszona lub świeża),pieprz czarny,sól.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wycinać kwadraty nożem lub krążki szklanką.Farsz:Wymieszać kaszę gryczaną z białym serem i cebulą. Dodać sporo mięty oraz pieprz czarny i sól do smaku. Do farszu można dodać surowe jajko.Wykonanie:Farszem nadziewać ciasto i formować pierogi. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody z odrobiną oleju. Po wypłynięciu pierogów na wierzch, wyławiać.
Jak podawać?
Podawać na gorąco (z wody) lub podsmażone na oleju. Pierogi lubelskie smakują szczególnie popijane gorącą herbatą miętową.
Uwagi:
Potrawa lubelska.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | pszubart |