Składniki:
40 dag makaronu (najlepiej szerokie wstążki),
30 dag szynki,
20 dag tartego sera żółtego,
2 ząbki czosnku,
200 ml śmietany (18%),
oliwa z oliwek lub olej,
sól,
ostra papryka.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente. Na oliwie usmażyć czosnek (całe ząbki), uważając aby się nie przypalił. Zdjąć czosnek z patelni i na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę szynke. Smażyć, aż szynka się zrumieni. Przełożyć makaron na patelnią, dodać śmietanę, ostrą paprykę (według uznania), wszystko dokładnie wymieszać i dusić ok. 1 minuty. Posypać tartym serem.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Goga |