Składniki:
Ciasto: 40 dag mąki, proszek do pieczenia, kostka margaryny, 10 dag cukru, 3 łyżki kakao, 3 żółtka.
Masa: 4 serki waniliowe, 6 białek, 3 żółtka, 10 dag margaryny, 10 dag cukru, 3 dag mąki ziemniaczanej 3 dag mąki pszennej, 10 dag wiórków kokosowych, cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części i włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Masło utrzeć na puch, dodać cukier i dodawać po żółtku. Dodać serki, obie mąki (przesiać), cukier waniliowy i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć masę i zetrzeć drugą część ciasta. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i upiec (ok. 40 min).
Potrzebne przybory:
Niewielka prostokątna foremka wyłożona papierem pergaminowym, mikser, tarka.
Jak podawać?
Sernik posypuję cukrem pudrem, a do masy często dodaję rodzynki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 24 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | jeannek |