Składniki:
2 płatki wafla,
3 paczki herbatników Petit Beurre,
1 paczka orzeszków (100g) lub paczka migdałów,
3 jajka,
kostka zwykłej margaryny,
niepełna szklanka cukru,
paczka rodzynek (100g),
3 łyżki kakao,
olejek waniliowy.
Jak przyrządzić?
Pokruszyć herbatniki na małe kawałeczki, dodać 100 g pokrojonych drobno orzeszków i 100 gram rodzynek. Wszystkie składniki na sucho dokładnie wymieszać. W rondelku roztopić margarynę, dodać do niej cukier, kakao, jajka i zagotować. Masę zdjąć z ognia i troszkę ostudzić. Ciepłą masę połączyć z ciastkami, orzechami i rodzynkami. Dodać olejek. Masę ciepłą przełożyć na wafel i dokładnie rozprowadzić. Drugim waflem przykryć. Obciążyć na kilka godzin, żeby masa przykleiła się do wafli. Najlepiej podawać na drugi dzien. Świetnie przechowuje się zamrożone. Smakuje też z zamrażarki.
Jak podawać?
Do kawy, herbaty.
Uwagi:
Cukru dodajemy w zależności od upodobania - można mniej, można całą szklankę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Autor | Krystyna |