Składniki:
200g suszonych śliwek bez pestek,
100g rodzynków,
250g mąki,
500ml mleka,
3 jajka,
2 łyżki brązowego cukru,
sól,
1 łyżka masła do posmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Śliwki i rodzynki umyć, zalać ciepłą, przegotowaną wodą i moczyć przez 30 minut. Osączyć na sicie i osuszyć. Jajka lekko ubić. Mąkę, cukier i odrobinę soli wsypać do miski, wlać obite jajka i dobrze wymieszać łyżką. Powoli dolewać zimne mleko, pod koniec dodać rodzynki i śliwki. Lekko wymieszać.Formę wysmarować masłem. Wlać ciasto i piec w gorącym piekarniku przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 st. C i piec jeszcze przez godzinę. Ostudzić i podać w formie, w której ciasto było pieczone.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | sylas |