Składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka kaszy manny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny lub masła,
6-8 jabłek,
ewentualnie cynamon.
Jak przyrządzić?
Mąkę, cukier, kaszę mannę, cynamon oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj w misce. Wysmaruj tortownicę tłuszczem. Jabłka obierz ze skórek i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Utarte jabłka podziel na dwie równe części. Następnie (na zmianę) rozpościeraj na całej powierzchni tortownicy najpierw: 1 szklankę mieszanki, na to pierwszą część jabłek (nie uklepuj!), później drugą szklankę mieszanki, na nią drugą część jabłek i trzecią szklankę mieszanki. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami margarynę lub masło (z lodówki) na ciasto. Następnie włóż ciasto do piekarnika nastawionego na temperaturę 100-120, maksymalnie 200 stopni. Piecz ok. 45 minut.
Jak podawać?
Można podawać z bitą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | lara |